فهرست مطالب

طب کار - سال سوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1390)

نشریه طب کار
سال سوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر هوشنگ مهرپرور، سید جلیل میرمحمدی، مریم فضلعلیزاده*، محمد علی قوه، محمد عمرانی صفحه 1
    مقدمه

    سرو صدا به عنوان قابل پیشگیری ترین آلاینده در محیط کار شناخته می شود. مهم ترین عامل ایجادکننده کاهش شنوایی ناشی از سرو صدا مواجهه طولانی مدت با صوت بالاتر از 85 دسی بل و عدم استفاده از محافظت شنوایی است. با توجه به اهمیت استفاده کارگران صنایع از وسایل حفاظت شنوایی، این مطالعه به منظور ارزیابی فراوانی و نحوه استفاده کارگران صنایع شهرستان یزد از این وسایل انجام شده است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 648 نفر از کارگران صنایع مختلف شهر یزد انتخاب و از نظر مواجهه با صدای بالاتر از dB85، استفاده از گوشی های حفاظتی و نحوه استفاده از گوشی و نیز آموزش نحوه استفاده از این وسایل تحت بررسی قرار گرفتند. پرسشنامه ای در مورد نیاز به استفاده از گوشی، استفاده یا عدم استفاده از گوشی، استفاده از وسیله مناسب و دلایل عدم استفاده احتمالی از گوشی تکمیل شد.

    یافته ها

    میانگین سنی کارگران 67/9±8/34 و میانگین سابقه کار 2/6±9 سال بود. 84 نفر(21%) از گوشی استفاده می کردند که از این تعداد 30 نفر(7/35%) به طور صحیح از گوشی خود استفاده می کردند و 54 نفر(3/64%) گوشی را به طریق صحیح استفاده نمی کردند. بین سن، سابقه کار، و درآمد کارگران و استفاده از وسایل حفاظت شنوایی رابطه آماری معنی دار بدست آمد و بیشترین علتی که کارگران برای عدم استفاده از گوشی عنوان کردند مشکل بودن استفاده از این وسایل بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ماهیت قابل پیشگیری کاهش شنوایی ناشی از صدا، لزوم توجه به طراحی و تهیه لوازم حفاظت شنوایی با کیفیت بهتر و قابلیت استفاده راحت تر و نظازت بر نحوه ی استفاده از آنها توسط کارگران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کاهش شنوایی ناشی از صدا، وسایل حفاظت شنوایی، صدا، ایران
  • سید اکبر شریفیان، امید امینیان، لحیا افشاری صالح صفحه 7
    مقدمه
    پرسنل اورژانس همواره در معرض آسیبب با وسایل نوک تیز آلوده و خطر ابتلا بهHBV، HIV و HCV می باشند. هزینه اثرات جسمی و روانی چنین آسیب هایی، اهمیت شناخت و پیشگیری از عوامل موثر در این خصوص را مشخص می کند، یکی از عوامل ذکر شده، استرس شغلی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در 4 بیمارستان دانشگاهی تهران در فاصله 1387 تا 1388 انجام شد. ابزار مطالعه یک پرسشنامه سه قسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه استرس روانی نوردیک و سوالاتی درمورد نوع مواجهه با اجسام نوک تیز بود. تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS (ver.11) انجام شد.
    یافته ها
    350 نفر (162 مرد و 188 زن) مونث با میانگین سنی 6/5±30 سال، شامل 146 رزیدنت (7/41%)، 43 انترن)3/12%) و 161 پرستار (46%) وارد مطالعه شدند. 69نفر (معادل 7/19%) سابقه آلودگی با سوزن و 99 نفر (3/28%) سابقه تماس پوستی مخاطی را با ترشحات بیماران در 3 ماه گذشته ذکر کردند. به لحاظ سطح استرس، 158 نفر (1/45%) در سطح اول، 158 نفر (1/45%) در سطح دوم و 34 نفر(8/9%) در سطح سوم قرار داشتند. تفاوت آماری معنی داری در نسبت افراد آلوده با سوزن در سطوح مختلف استرس وجود نداشت (374/0=P). اما تفاوت این نسبت میان اینترن و پرستار و رزیدنت معنی دار بود(002/0=P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد میزان آلودگی با سوزن و ترشحات بیمار قابل توجه می باشد، خصوصا در دستیاران تخصصی، لذا برنامه ریزی جهت کاهش این آمار ضروری به نظر می رسد. در این مطالعه سطح استرس بر میزان آلودگی با سوزن اثر قابل توجهی نداشت. مطالعه ای جهت بررسی نقش تک تک متغیرهای استرس شغلی مانند حجم کاری و ای هام نقش پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تماس شغلی، آلودگی با وسایل نوک تیز، استرس شغلی
  • ابوالفضل برخورداری، سجاد برزگر، سید حسین حکمتی مقدم، علی جبالی، حسین فلاح زاده صفحه 14
    مقدمه
    با توجه به اثرات سوء نانوذرات بر انسان، این مطالعه به منظور بررسی اثرات سایتوتوکسیک نانو ذره اکسید منیزیم طراحی و اجرا گردید.
    روش بررسی
    در یک مطالعه آزمایشگاهی، سوسپانسیون سلول های تک هسته ای به مدت 6 و 24 ساعت با غلظت های 1000،500،100،10،1 و 1500 میکروگرم بر میلی لیتر نانو ذره مواجهه و سپس درصد مرگ سلول با دستگاه اسپکتروفتومتر در نمونه های مورد مطالعه و کنترل های مثبت و منفی تعیین گردید.
    یافته ها
    یافته های مطالعه نشان می دهد که حداقل و حداکثر مرگ سلول در مواجهه 6 ساعته در غلظت 1 و 1500 میکروگرم بر میلی لیتر به ترتیب 9/30% و 7/44% و در مواجهه 24 ساعته به ترتیب 5/26% و 4/64% می باشد. در مواجهه 24 ساعته، با افزایش غلظت به ویژه در غلظت 1000 میکروگرم بر میلی لیتر منجر به مرگ سلولی می شود ولی از غلظت 500 با افزایش توم غلظت و زمان مواجهه، سمیت نانوذره به طور قابل توجهی افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مشخص گردید که سلول های تک هسته ای خون به نانو ذره اکسیدمنیزیم نسبتا حساس می باشند به طوری که سمیت تابع غلظت و زمان به طور توم به ویژه از غلظت 500 میکروگرم بر میلی لیتر می باشد؛ ضمنا در مواجهه 24 ساعته، غلظت 600 به عنوان غلظتی که باعث مرگ 50 درصد از سلول ها می شود تعیین گردید.
    کلیدواژگان: نانوذره اکسید منیزیم، سمیت، سلول های تک هسته ای خون
  • سید ابوالفضل ذاکریان، محمدرضا منظم، مجید حبیبی محرز، رضیه سلطانی گردفرامرزی، مهدی اصغری*، نوید قائمیان صفحه 19
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی عضلانی می توانند باعث افزایش غرامت های پرداختی و کاهش بهره وری شوند. با توجه به اینکه علم ارگونومی به عنوان ابزاری کمک کننده در زمینه کاهش این اختلالات می باشد، هدف مطالعه حاضر نیز ارزیابی سطح آگاهی پرستاران از اصول ارگونومی محیط کار، بررسی مشکلات و آسیب های شغلی آنها می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 335 نفر از پرسنل کادر پرستاری که شرایط کامل ورود به مطالعه را دارا بودند از 13 بخش مختلف دو بیمارستان مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور جمع آوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه استانداردی که از 5 بخش ویژگی های دموگرافیک، پرسشنامه سنجش آگاهی فرد در مورد اصول ارگونومی محیط کار، شرایط کاری فرد، میزان مشکلات اسکلتی عضلانی و آسیب های شغلی پرستاران و 3 سوال آزاد به منظور دریافت پیشنهادهای پرستاران در زمینه بهبود شرایط کاری، تشکیل شده بود، استفاده گردید.

    یافته ها

    میانگین شاخص های آگاهی پرستاران از اصول ارگونومی، شرایط کاری و میزان آسیب های شغلی و مشکلات کاری (از 5 امتیاز) به ترتیب 58/0 93/2، 54/0 23/2 و 76/0 66/2 بود بنابراین وضعیت آگاهی پرستاران از اصول ایمنی متوسط و دو شاخص دیگر ضعیف و کم ارزیابی گردیدند.

    نتیجه گیری

    به منظور افزایش سطح آگاهی پرستاران از اصول ارگونومی محیط کار و بهبود شرایط کاری آنها برنامه های آموزشی جامع در نظر گرفته شده و مداخلات ارگونومیک در زمینه بهبود شرایط محیط کاری و کاهش استرس های فیزیکی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: پرستاران، مشکلات اسکلتی عضلانی، ارگونومی
  • مهرداد مستغاثی، محمدحسین داوری، فهیمه ملایی، مریم صالحی، امیرهوشنگ مهرپرور صفحه 26
    مقدمه
    از جمله بیماری های شغلی ناشی از عوامل ارگونومیک، اختلالات اسکلتی عضلانی می باشند، این مطالعه با هدف تعیین فراوانی اختلالات اسکلتی عضلانی در یک صنعت تولید قطعات خودرو انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه بر روی 94 نفر از کارگران یک کارخانه تولید قطعات خودرو صورت گرفت. روش نمونه گیری به صورت سرشماری بود. در این مطالعه از پرسشنامه نوردیک جهت بررسی ناراحتی های اسکلتی عضلانی و از روش RULA جهت ارزیابی وضعیت های بدنی استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سن کارگران مورد مطالعه 44/30 سال و محدوده سنی آنها بین 20 تا 56 سال و بیشترین فراوانی مربوط به گروه سنی 29-20 سال (1/52%) بود. همچنین میانگین سابقه کار افراد 2/5 سال بود. بر اساس نتایج به دست آمده از پرسشنامه نوردیک، 2/70% افراد مورد مطالعه در طی 12 ماه گذشته حداقل در یکی از نواحی دستگاه اسکلتی عضلانی دچار درد و ناراحتی بوده اند. بر اساس ارزیابی RULA 9/50% از وضعیت های ارزیابی شده دارای امتیاز نهایی 7 بودند که در سطح اولویت اقدام اصلاحی چهار قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین سن و سابقه کار با اختلالات اسکلتی عضلانی ارتباط معنی داری وجود داشت.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که اختلالات اسکلتی عضلانی در نواحی کمر از بیشترین فراوانی برخوردار است. با توجه به اینکه در بین وضعیت های ارزیابی شده سطح خطر 4 دارای بیشترین فراوانی (9/50%) می باشد، انجام فوری مداخلات ارگونومیک برای نیمی از کارگران این کارخانه ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، RULA، صنعت تولید قطعات خودرو، پرسشنامه نوردیک
  • مریم مقصودی پور، امید امینیان، پروین منصوری صفحه 33
    مقدمه
    در مطالعات مختلف پدیدار شدن ویتیلیگو به دنبال تماس با بسیاری مواد شیمیایی نشان داده شده است. این مطالعه مواجهات پرخطر شغلی قبل از شروع بیماری را در بیماران مبتلا به ویتیلیگو بررسی می کند.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی تمام بیمارانی که با ویتیلیگو طی دوره 6 ماهه به درمانگاه پوست بیمارستان امام خمینی مراجعه کردند مورد پرسش از نظر سن شروع ویتیلیگو، شغل قبلی، شغل کنونی، مواجهات پرخطر شغلی و بیماری سیستمیک انوایمیون همراه، سابقه فامیلی از نظر ابتلا به ویتیلیگو قرار گرفتند و برایشان آزمایشات مربوط به بیماری های تیروئید و دیابت داده شد. داده ها پس از جمع آوری وارد نرم افزار spss ویراست 13 شد و از آزمون آماری مجذور کای جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد.
    یافته ها
    تعداد کل نمونه ها 135 نفر بود، که 23 نفر مواجهه شغلی پرخطر داشتند. شایع ترین مواجهه های شغلی پرخطر مواد ضدعفونی کننده، رنگ روغن، رنگ چاپ و سموم کشاورزی بودند. در گروه با مواجهه شغلی پرخطر، نسبت مردان به زنان به نحو معناداری از گروه بدون مواجهه شغلی پرخطر بالاتر بود. توزیع منطقه درگیری در گروه با مواجهه شغلی پرخطر در مقایسه با گروه بدون مواجهه تفاوت معناداری داشت و اندامها بیشتر درگیر بودند. در گروه بدون مواجهه شغلی سن شروع بیماری به صورت معناداری پایین تر از گروه مواجهه پرخطر بود. هیچ کدام از بیمارانی که مواجهه شغلی با عوامل پرخطر داشتند، از محافظ جلدی استفاده نکرده بودند.
    نتیجه گیری
    شیوع نسبتا بالای (17 درصد) مواجهه شغلی پرخطر نشانگر فاکتور خطر بودن احتمالی مواجهه شغلی می باشد، آگاهی از مواد شیمیایی پرخطر و پیشگیری از تماس با آن ها و استفاده از محافظ جلدی می تواند در کاهش ابتلا به ویتیلیگو موثر باشد.
    کلیدواژگان: ویتیلیگوی شغلی، پاراترشیاری بوتیل فنل، عوامل شیمیایی
  • حمیدرضا صابری، راضیه نبی میبدی*، معصومه جدا خانی صفحه 39
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی شیوع رفتارهای پرخطر در خدمات درمانی بیمارستان شهید بهشتی که بزرگ ترین بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی کاشان می باشد انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و توصیفی انجام شد. جامعه مورد مطالعه امور خدمات درمانی شامل خون گیری، پانسمان و تزریقات است که توسط پرسنل درمانی در بخش های مختلف بیمارستان شهید بهشتی کاشان انجام می شود. بر اساس حجم نمونه تعیین شده تعدادی از موارد پانسمان، تزریقات و خون گیری در حال اقدام توسط بهیاران، پرستاران و اینترن ها به صورت تصادفی و نامحسوس و بدون اطلاع فرد اقدام کننده و بیمار در بخش های مختلف بیمارستان، انتخاب شده و مورد مشاهده مستقیم قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه در مجموع 140 نفر از پرسنل بخش های مختلف بیمارستان در سه زمینه تزریقات، پانسمان و خون گیری مورد بررسی قرار گرفتند. در بین نمونه های گرفته شده در هر سه قسمت خون گیری، پانسمان و تزریقات، بیشترین رفتار پرخطر مربوط به عدم شستن دست ها قبل از شروع کار بود و کمترین رفتار پر خطر در نمونه های خون گیری مربوط به عدم ریختن خون گرفته شده به روش صحیح داخل لوله، در بین نمونه های پانسمان، مربوط به عدم پوشیدن دستکش استریل و در نمونه های گرفته شده تزریقات، مربوط به نبستن تورنیکه 6-5 اینچ بالای محل تزریق بوده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد یکی از علل رفتارهای پرخطر در اعمال درمانی کمبود آگاهی پرستاران، فقدان یا کمبود برنامه های آموزشی در زمینه کنترل عفونت و استانداردهای موجود می باشد. برنامه های آموزشی مناسب و منظم می تواند باعث بالا بردن سطح اطلاعات پرسنل و کاهش وقوع این خطاها گردد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، خدمات درمانی، بیمارستان
  • مهدی اصغری، علی امیدیانی دوست، احسان فرورش صفحه 49
    مقدمه
    اختلالات اسکلتی عضلانی در اثر اختلال یا آسیب به ماهیچه ها، تاندونها، رباطها، مفاصل، اعصاب، رگهای خونی و بافتهای نرم به وجود می آید. این اختلالات وابسته به فاکتورهایی همچون نوع کار، تکرار کار، شدت و مدت زمان انجام کار می باشد. صنایع غذایی از جمله صنایعی هستند که نوع کار انجام شده در آن در بردارنده حرکات تکراری می باشد، پس لازم است به منظور جلوگیری از ایجاد این عوارض میزان شیوع این اختلالات در اندام های مختلف بررسی شود.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی تحلیلی حاضر به منظور بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در اندام های مختلف و عوامل موثر بر آنها در کارگران یکی از صنایع تولیدی مواد غذایی انجام شد. بدین منظور بر اساس نمونه گیری تصادفی ساده 200 نفر از کارگران این صنعت مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور تعیین شیوع علائم اختلالات اسکلتی عضلانی از پرسشنامه نوردیک و جهت مشخص نمودن نواحی گوناگون بدن، در کنار آن از پرسشنامهbody map استفاده گردید، سپس داده های به دست آمده توسط نرم افزار spss ویراست 18 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که در افراد مورد مطالعه بیشترین شیوع علائم طی 12 ماه گذشته مربوط به ناحیه کمر بوده است. آزمون کای اسکوئر نشان دهنده ارتباط معنی دار بین جنس و شیوع علائم در نواحی کمر و پشت، شانه و آرنج کارگران مورد مطالعه بود اما در گردن، ران، زانو و پا هیچ گونه اختلاف معناداری در دو جنس دیده نشد.
    نتیجه گیری
    شیوع علائم در زنان بیشتر از مردان بود و زنان بیشتر در معرض خطر ابتلا به اختلالات اسکلتی عضلانی در آینده نزدیک در نواحی کمر و پشت، شانه و آرنج هستند.
    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی، عضلانی، کارگران صنایع غذایی، پرسشنامه نوردیک، پرسشنامه body map
  • مهران کریمی صفحه 56
    اهداف آموزشی1. ارتقاء دانش پزشکان در مورد اهمیت توجه به اصول ارگونومی کار با رایانه توسط کودکان2. شناخت عوارض ارگونومیک ناشی از کار با رایانه اهداف کاربردی توجه به پارامترهای ارگونومی کار با رایانه توسط کودکان ترغیب متخصصین طب کار به تدوین استانداردهای ارگونومیک کار با رایانه برای کودکان و نوجوانان
|
  • Ah Mehrparvar, S. J Mirmohammadi, M. Fazlalizadeh, Ma Ghoveh, M. Omrani Page 1
    Introduction

    Noise Induced Hearing Loss(NIHL) is among the most common occupational diseases which may cause irreversible and permanent hearing loss. Noise is the most frequent preventable occupational exposure. The most importanmt cause of NIHL is exposure to noise more than 85 dB and not to use hearing protection devices. Considering the importance of hearing protection deivices for prevention of NIHL, this study was designed to evaluate the frequency of its use and its quality in Yazd industrial workers.

    Methods

    In a cross-sectional study 648 industrial workers in Yazd entered the study and were evaluated for exposure to noise more than 85 dB and the quality of use of hearing protection devices. A questionnaire about the need for hearing protection devices, the quality of its use, using proper device and the reasons to abstain from using was filled for each participant.

    Results

    Mean age and duration of employment of workers was 34.8±9.67 years and 9± 6.2 years. 21% of the workers used hearing protection devices and from these 35.7% used proper device and 54 (64.3%) used nonproper device. There was a significant statistical relationship between age, employment duration, and workers’ income and hearing protection device use. The most frequent reason for not to use devices was worker’s discomfort while wearing protection devices.

    Conclusion

    Frequency of exposure to noise was high, but frequency of using hearing protection devices was low. Most workers couldn’t use the devices correctly. Considering that NIHL is preventable, providing proper devices for workers and their training for correct use is necessary.

    Keywords: NIHL, noise, hearing protection devices, Iran
  • S. A Sharifian_O. Aminian_L. Afshari Saleh Page 7
    Introduction
    Emergency personnel are usually exposed to needle stick injuries (NSI) and contamination with HBV, HCV & HIV. The cost of health and psychological effects of such injuries demonstrates the importance of evaluating its risk factors and preventing it. One of these factors is job stress.
    Methods
    A cross-sectional study was conducted among emergency personnel of 4 university hospitals in Tehran in 2008 - 2009. A triplex questionnaire was used including demographic features, Nordique psychological stress questionnaire and SPSS (Ver. 11) was used for analysis of the data.
    Results
    Tree hundred and fifty respondents including 162 (46.3%) males and 188 (53.7%) women, with an average age of 30±5.6 years including 146 residents (41.7%),43 interns (12.3%) & 161 nurses (46%) entered the study. Sixty nine persons (19.7%) reported a history of NSI and 99 persons (28.3%) had Blood and Body fluid exposure during last 3 months.158 persons (45.1%) were classified as low, 158 (45.1%) as moderate and 34 (9.8%) as severe stress level. there was not any significant difference between the proportion of NSI in different stress levels (P=0.374), but there was a significant difference in NSI proportion between nurses, and interns, residents (P=0.002).
    Conclusion
    This study demonstrates that the frequency of NSI & BBFE in emergency personnel is significant, especially in residents. So it’s necessary to have a program for reducing it. The stress level didnt influence the rate of NSI. We suggest doing a survey to study the relationship between NSI and job stress factors (such as workload, role ambiguity) separately.
    Keywords: occupational exposure, needle stick injury, occupational stress
  • A. Barkhordari_S. Barzegar_S. H Hekmati Moghaddam_A. Jebali_H. Fallahzadeh Page 14
    Introduction
    The extended use of nanoparticles has increased and public concern about possible adverse health effects of exposure to this substance is growing. This study was conducted to assess the cytotoxic effects of different concentrations of MgO nanoparticles on human blood mononuclear cells.
    Methods
    In this laboratory trial study, suspensions of blood mononuclear cells were prepared from 10 young healthy men and then were incubated with different concentrations of the nanoparticles (1, 10, 100, 500, 1000 and 1500 µg/ml) at 37 °c, and finally the percent of dead cells were measured by MTT assay after 6 and 24 hours of incubation. Positive and negative controls were also applied.
    Results
    According to the results, the minimum and maximum death rate for 1 and 1500 µg/ml after 6 hours exposure was 30.9% and 44.7%, whereas for 24 hrs. Incubation was 26.5% and 64.4%, respectively. A significant difference was found in percent of dead cells in 1000 µg/ml. The highest toxicity of nanoparticles was found after 24 hrs. from 500 µg/ml and afterward. Significant difference was also found between the exposed cells and control group (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed that the toxicity of human blood mononuclear cells are dependent on both concentration and incubation time. In addition, LC50 was determined for 600 µg/ml just for 24 hours exposure.
    Keywords: MgO Nanoparticles, Cytotoxicity, MTT, Mononuclear cells
  • S. A Zakeriyan, Mr Monazam, Habibi Mohrez, R. Soltani Gerdfaramarzi, M. Asghari, N. Ghaemiyan Page 19
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are among the common factors of work-related injuries in the developed and developing countries and this study tries to identify risk factors in this criteria case. This study was aimed to evaluate the nurses', awareness of ergonomic principles of work place, their employment problems and work-related injuries in two Iranian hospitals.

    Methods

    To perform this study, 335 nursing personnel who fulfilled inclusion to participate were selected from 13 different wards of two hospitals. For data collection, a verified five staged questionnaire was used.

    Results

    Nurse's awareness of ergonomic principles, working conditions and work-related injuries and problems received 2.93 0.58, 2.23 0.54 and 2.66 0.76 scores out of 5, respectively. According to the obtained average scores, nurse's awareness of safety principles was mediocre and two other indices were scored low and weak.

    Conclusion

    Therefore it is necessary to adopt comprehensive training programs in order to increase nurse's awareness of ergonomics principles in work places and improve their working conditions.

    Keywords: nurses, musculoskeletal disorders, ergonomics
  • M. Mostaghaci, Mh Davari, F. Mollaei, M. Salehi, Ah Mehrparvar Page 26
    Intruduction: Musculoskeletal disorders are among the most common disorders due to ergonomic risk factors. This study was designed to evaluate the frequency of musculoskeletal disorders in an auto-part manufacturing company in 2010.
    Methods
    This descriptive-analytic study was conducted on 94 welders and operators of an auto-part manufacturing company. The method of sampling was census. We used NMQ and RULA method for evaluation of MSDs and Work postures. Data was analyzed using SPSS (ver. 17).
    Results
    Mean age of the subjects was 30.44 years (range: 20-56 years). The age group with the most frequent musculoskeletal disorders was 20-29 years (52.1%). Mean employment duration of the subjects was 5.2 years (range: 0-12 years). According to the results of NMQ, 70.2% of the subjects had experienced pain or discomfort in one of the areas of musculoskeletal system. According to RULA method 50.95% of subjects had RULA score=7 which takes place in action level 4. There was a statistically significant relationship between age and employment duration and musculoskeletal disorders (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed that musculoskeletal disorders were more frequent in low back. Considering that the action level of 4 was the most frequent one among the workers (50.9%), immediate ergonomic intervention is necessary.
    Keywords: musculoskeletal disorders, RULA, auto, part manufacturing, NMQ
  • M. Maghsoudipour, O. Aminiam, P. Mansouri Page 33
    Introduction
    In previous studies the appearance of vitiligo following occupational exposure has been defined. This study evaluates high risk occupational exposures before the onset of disease among patients with vitiligo
    Methods
    All vitiliginous patients refered to dermatologic clinic of Imam Hospital, were asked about age of onset, recent and previous occupations, risky occupational exposures, autoimmune systemic disease and family history. Laboratory evaluation about diabetis melitus and thyroid disease was performed.
    Results
    Of 135 patients included in the study, 70 (51.85%) patients had an occupation and 65 (48.14%) were unemployed. Of 70 occupational cases, 23 (32.9%) had a risky occupational exposure. The most prevalent risky occupational exposures were exposure to detergents, oil colour, print dye and pesticides. Occupational cases were divided into two groups: with risky occupational exposure and without risky exposure. In risky occupational exposure group, the ratio of men to women was significantly higher. There was a significant difference in distribution of the disease between two groups and extremities were significantly more involved in risky exposure group. Age at onset was significantly lower in non-risky exposure group. None of the patients with risky occupational exposure used skin protction.
    Conclusion
    High prevalence of risky occupational exposure may indicate it as a risk factor for vitiligo. Knowledge about these risky chemicals and prevention, may reduce occupational vitiligo.
    Keywords: occupational vitiligo, paratertiary butyl phenol, chemicals
  • Hr Saberi, R. Nabi Meibodi, M. Joda Khani Page 39
    Introduction

    This study evaluated the frequency of high- risk behaviors in health care of Shahid Beheshti hospital personnel which is the largest teaching hospital of Kashan University of Medical Sciences.

    Methods

    This was a cross- sectional, descriptive study. Health affairs including blood sampling, dressing and injections performed by medical personnel in different parts of Shahid Beheshti hospital of Kashan was assessed. Some cases of dressings, injections and blood sampling activities by health care workers, nurses and interns, were randomly selected and assessed by direct observation patients and HCWs were blinded to the study in different parts of the hospital.

    Results

    In this study a total of 140 subjects from different parts of the hospital in the field of injections, dressings and blood sampling were evaluated. Results showed that most high- risk behaviors were related to the lack of washing hands before starting work and the least risky behavior was in appropriate way of pouring blood into the tube, not wearing gloves and not putting tourniquet 5-6 inches above the injection site in blood sampling, dressing and injection, respectively.

    Conclusion

    It seems that one of the causes of risky behaviors in medical practices is lack of awareness among nurses and absence or lack of training programs on infection control and existing standards to control the incidence of medical personnel errors; we can reduce or eliminate these errors by adequate management. Proper and regular training programs could also raise the level of personnel information and reduce the occurrence of these errors.

    Keywords: high, risk behaviors, health care, hospital
  • M. Asghari, A. Omidiyani Doust, E. Farvaresh Page 49
    Introduction
    Injury to muscles, tendons, ligaments, joints, nerves, blood vessels and soft tissues lead to musculoskeletal disorders. Type of work, the rate of repetition, severity and duration of work are risk factors for musculoskeletal disorders. Food plants contain repetitive motions so it is necessary to study the prevalence of musculoskeletal disorders in this study.
    Methods
    This study is a descriptive- analytical study to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders in the one of the food manufacturing plans. Therefore, 200 workers in this industry were examined. In order to determine the prevalence of musculoskeletal disorders and symptoms Nordic questionnaire was used and to identify different body parts affected, body map questionnaire was used. Data was analyzed using SPSS (Ver. 18).
    Results
    The most common symptoms of patients were related to low back. Chi square test showed a significant relationship between sex and prevalence of symptoms in the areas of back, shoulder and elbow of workers during the past 12 months (P <0.05). But in the neck, thighs, knees and feet we did not see any significant difference.
    Conclusion
    Sex is a risk factor for development musculoskeletal disorders, so as the prevalence of symptoms in women was more than men.
    Keywords: musculoskeletal disorders, food industry, Nordic questionnaire, body map questionnaire